woensdag 29 februari 2012

Aansluitend op de digitale didaktiek

Michel van Ast is docent aan de Hogeschool van Utrecht en heeft een fascinatie hoe hij onderwijs kan vernieuwen met behulp van ICT.  Daarnaast is hij trainer/consultant en begeleid in die rol scholen, adviseert directies en traint docenten op de thema’s didactiek en ICT, leermiddelen(beleid) en exacte vakken.
Michel van Ast zijn verhaal komt volledig uit zijn eigen praktijk als docent. Het verhaal waarmee hij ons meeneemt, gaat over zijn eigen ervaringen als docent om het onderwijs te vernieuwen. Zijn pleidooi is dat onderwijsvernieuwing moet of in ieder geval ook kan starten bij de docent. Wachten op overheidsmaatregelen of besturen duurt te lang, een docent kan zelf ook een groot verschil maken. Deze visie zet hij kracht bij door letterlijk zijn eigen verhaal te vertellen van de lesmethoden die hij heeft doorgevoerd bij zijn studenten. Hij vertelt hierbij het intrigerende verhaal hoe de toevoeging van ICT aan zijn dagelijkse lespraktijk zijn rol als docent totaal heeft veranderd. Hij laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe ICT hem in staat heeft gesteld om verschillende niveaus van studenten tegelijkertijd geïnspireerd te houden. Hoe ICT ervoor heeft gezorgd dat leerlingen een veel meer zelfstandige rol krijgen in het voorbereiden van de lessen en hoe hij als docent veel meer een coach is geworden.
bron: www.Wolters-Noordhoff.nl

maandag 27 februari 2012

Evernote

Medium:
www.evernote.com
Evernote is een digitaal noteboek. Je kunt hier aantekeningen, foto's, en dergelijke op schrijven.
Het heeft 3 belangrijke functies:
1. Je kunt elke aantekening, foto, krabbel neer schrijven als een soort van Post-It.
2. De aantekeningen worden direct geordend. Je kunt  de aantekeningen ook onderbrengen onder bepaalde titels. (tags) .
3. De informatie is snel terug te vinden en je kunt het laten lezen door anderen, maar het hoeft niet.

Evernote moet eerst geïnstalleerd worden op de computer of op je telefoon. Het is daarna een kwestie van inloggen.

Voordeel van evernote:
Op deze manier kan een database ontstaan met vak specifieke informatie.
informatie:  http://www.xead.nl/1-wat-is-evernote
en Ideeën boek: Sociale media in het onderwijs van Erno Mijland


Havo 3 met de basisschool

Hieronder is het filmpje te zien dat gemaakt is van de les van de havo 3 klas met de basisschool.




https://homeaccess.ettyhillesumlyceum.nl/oneNet/NetStorage/DriveH%40PERS/DATA/iedereen/3%20HAVO%20lucht/lucht.wmv

Terugblik op mijn eerste ontwerp

Mijn eerste ontwerp voor mijn opleiding Leren en Innoveren heeft te maken met het motiveren van de leerlingen in de derde klas voor de Bèta vakken. In de derde klas hebben alle leerlingen nog natuur en scheikunde. Halverwege het jaar wordt de profielkeuze gemaakt. Dit betekent dat de leerlingen weten of ze nog verder gaan met natuurkunde/ scheikunde en biologie. Dit kan betekenen dat leerlingen geen "zin" meer in deze vakken hebben en deze alleen nog maar uit gaan zitten. Mijn doel is onderzoeken hoe je leerlingen toch kunt motiveren voor deze vakken. In het kader van mijn onderzoek heb ik daarvoor een havo 3 klas zich laten voorbereiden op de uitleg van proefjes over lucht. De havo 3 leerlingen moeten deze proefjes laten uitvoeren door de basisschoolleerlingen. 18 november 2011 was het zover. De leerlingen waren heel erg zenuwachtig en de basisschoolleerlingen ook. De basisschoolleerlingen zijn op onze school gekomen en hebben een middag proefjes gedaan in de klas.
Hierover is een artikel gepubliceerd in HET BLAD. Dit is een blad voor de leerkrachten van het Deventer Basisonderwijs.

TPACK op You Tube


Mijn Persoonlijk Leerdoel

Voor deze module heb ik een persoonlijk doel ontworpen via SMART
S = specifiek
M - meetbaar
A = acceptabel
R = realistisch
T = tijd gebonden. 
Mijn leerdoel is: 
Ik ga met behulp van twitter en evernote (S) 1uur lang (M) voor klas 3 (A)de kans geven om vragen te stellen (R) op de dag voor het proefwerk (T).

Waarom dit leerdoel? 
Tot nu toe heb ik niets gedaan met Twitter. Op mijn school hebben we ook een lezing gehad over het gebruik van sociale media in het onderwijs. Tot nu toe kon ik mij niets voorstellen van het gebruik van Twitter. Toch hoor ik steeds meer over het gebruik van Twitter: het is snel, je kunt snel antwoord krijgen van veel mensen en het zijn altijd  korte berichtjes. (140 tekens maximaal) 


De leerlingen van klas 3 hebben eind maart 2012 een toetsweek. Hierin zal ook een toets gegeven worden van mijn vak (natuurkunde). Ik wil de dag voor het proefwerk een uur de tijd geven aan leerlingen om een vraag te stellen via de twitter. Zij krijgen van mij gedurende dat uur een antwoord. De uitleg van de gestelde vragen zullen vaak groter zijn dan 140 tekens. Hiervoor ga ik Evernote gebruiken. Ik maak een pagina met veel gestelde vragen en sla dit op in evernote. Hier kan ik een link van maken en deze via de twitter naar de leerlingen sturen.

Het is een experiment. Na de toetsweek ga ik inventariseren of het werkt. 

Wat is TPACK?

TPACK is een model om ICT te integreren in het onderwijs. Het is een model om effectief gebruik te maken van ICT . Er moet een juiste balans gevonden worden tussen leerinhoud, didactiek en technologie.
 (TPACK model, Koehler et al. 2008)
 Het model gaat uit van de deskundigheid van de docent. De docent is daarbij in staat om zijn/haar kennis op een begrijpelijke manier te presenteren aan een leerling met behulp van ICT.

Het TPACK model is een model om inzichtelijk te maken hoe kennis, didactiek en ICT te combineren zijn. Het is een model die leert kritisch na te denken over je eigen onderwijs. Het leert je na te laten denken hoe je ICT kunt integreren in het onderwijs/ per vak.

Meer informatie is te vinden op de site van kennisnet:  www.kennisnet.nl

Literatuur

Hieronder volgt een literatuurlijst met interessante informatie over TPack, 4 in balans en aanverwante artikelen:


  1.  Brummelhuis, A. ten & Amerongen, M. van, (2011). Vier in balans monitor 2011. Verkregen op 8 februari 2012 van


  1. Brummelhuis, A. ten. (2010). Nr. 26 Maak kennis met TPACK: Hoe kan een leraar ict integreren in het onderwijs . Verkregen op  6 februari 2012 van
  1. Koehler, M. J., & Mishra, P. (2009). What is technological pedagogical content knowledge? Verkregen op 8 februari 2012 van

  1. Koehler, M. J. & Mishra, P. (2005). What happens when teachers design educational technology? Verkregen 13 februari 2012 van http://www.punyamishra.com/publications/journal_articles/Koehler_Mishra_JECR05.pdf.
5.      Voogt, J.M Fisser & P.H.G. (2008). TPACK-NL vragenlijst.
Verkregen op 13 februari 2012 van
  1.  J. Voogt, J.M Fisser & P.H.G.,Tondeur.  (2010). Wat weten we over…TPACK?
Verkregen op 13 februari van
  1. Brummelhuis, A. ten. (2010). Nr. 26 Maak kennis met TPACK: Hoe kan een leraar ict integreren in het onderwijs . Verkregen op  6 februari 2012 van
  1. Koehler, M. J., & Mishra, P. (2009). What is technological pedagogical content knowledge? Verkregen op 8 februari 2012 van
  1. Koehler, M. J. & Mishra, P. (2005). What happens when teachers design educational technology? Verkregen 13 februari 2012 van http://www.punyamishra.com/publications/journal_articles/Koehler_Mishra_JECR05.pdf.
5.      Voogt, J.M Fisser & P.H.G. (2008). TPACK-NL vragenlijst.
Verkregen op 13 februari 2012 van
  1.  J. Voogt, J.M Fisser & P.H.G.,Tondeur.  (2010). Wat weten we over…TPACK?
Verkregen op 13 februari van

Kennismaking met bloggen

Door mijn studie leren en innoveren ben ik tot de opdracht gekomen om een blog te maken.
Het doel van het bloggen is:
- ervaringen te kunnen delen op een blog.
- te reflecteren op het leerproces. 
- online peerfeedback te kunnen geven en te ontvangen.

Afgelopen maand heb ik een module over digitale didactiek. We zijn hierbij bezig geweest met
- TPACK : de integratie van ICT in het onderwijs.
- Sociale Media: Hoe kun je sociale media toepassen in het onderwijs?
- Het maken van een blog.
- Werken met Google docs.
- leren werken met Drop Box: een online opslagbox voor bestanden.
Voor het opzetten van deze Blog heb ik gebruik gemaakt van de verzamelde lesbrieven van H.vanSchie,
http://ict-idee.blogspot.com blz. 26 t/m 28